2021-10-18 15:35:31• hírek • Bede Emőke

DSP: Szatmár megyébe is megérkeztek az első monoklonális antitest adagok

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Mihai Macrina arról számolt be hétfőn, hogy megérkeztek megyénkbe az első, monoklonális antitest-terápiához szükséges dózisok, melyek révén az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel rendelkező Covid-betegek felépülését lehet elősegíteni.

A monoklonális antitestek első 5.000 adagját azt követően ajánlotta fel Olaszország Romániának, hogy a katasztrófavédelem nemzetközi segítséget kért az Európai Bizottság Vészhelyzet-kezelési Koordinációs Központja révén, a múlt heti szállítmányt pedig ezen a héten Németország további 12.700 adaggal egészíti ki. A segítség pedig bizony jól jön, hiszen az ország egészségügyi intézményeire, s köztük a Szatmár megyei kórházakra is hatalmas nyomás nehezedik: a beutalt fertőzöttek száma 234 (Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház – 65, Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház – 32, Nagykárolyi Városi Kórház – 87, Avasfelsőfalui Városi Kórház 50), az intenzív terápiás osztályokon pedig továbbra sincs egy szabad ágy sem – tájékoztat a prefektusi hivatal.


Megvan a 100 ezer


A prefektúra közölte továbbá azt is, az oltóközpontokban és az oltási maratonok keretében beoltott személyek száma elérte a 100 ezret, melyhez jön még az a közel 2.500 lakos, akiket a honvédelmi minisztérium csapatai immunizáltak. A hatóság már keresi a legalkalmasabb megoldást arra, hogy ezen személyek a harmadik dózist is könnyedén megkaphassák, tehát vagy ismét az említett minisztérium segítségét kérik, vagy a közegészségügyi igazgatóság vezérel majd ki mobil oltóegységeket a helyi hatóságok kérésének megfelelően.


Altfatter Tamás prefektus ismételten arra kéri a polgárokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, bízzanak az orvosokban és a tudományban, illetve csak megbízható forrásokból tájékozódjanak, hiszen a vakcina az egyetlen megoldás arra, hogy mielőbb véget vessünk a pandémiának és visszatérhessünk a normalitásba.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: